Hjem / Shop / Vin / Rosé

Viser et enkelt resultat

Fosso Corno Cima Rosa 2020

89,00 kr På lager
1 fl. pr. stk. 89,00 kr
6 fl. pr. stk. 75,65 kr

Laves Rosé af lyserøde druer?

Det korte svar er naturligvis nej.

Den mest populære druesort i Europa i forhold til rosé er lige pt. Grenache. Grenache er den mest kultiverede røde drue i verden. Den er spansk, og den er karakteriseret ved en kombination af lys farve og høj alkohol, men forsat en sød og frugtig smag med toner af ribs, blåbær, sveske og kirsebær samt urter. Dens aroma har toner af urter, timian og lavendel.

En anden meget populær druesort til Rosé er Zinfandel-druen. Denne drue er også blå, men denne giver en lidt mørkere farve end førnævnte, og tilmed en mere sødlig smag. Dens aroma har duftnoter af jordbær, hindbær, blåbær, kirsebær, cedertræ, kanel, karamel, læder, røg og nødder m.m. Denne drue er derfor meget alsidig og kraftig i smagen, men den kræver meget varme og en lang sæson, for at modningsprocessen kan fuldføres.

Gældende for de fleste Rosé vine er, at farven bliver mørkere med alderen. De fleste rosévine er beregnet til at skulle drikkes mens de er helt unge, og helst inden for de 2 første år efter den er færdigproduceret.

Rosé – en blanding af hvidvin og rødvin

Det er næppe første gang, at du er blevet konfronteret med den udtalelse, som mange hævder at være en myte og andre sandhed. Imidlertid er det dog fakta, at enkelte vinproducenter i ældre tid fremstillede rosé ved at blande en lille smule rødvin i hvidvin. Dette er dog en sjældent brugt metode – og den rette proces er noget mere omfattende.

Rosé fremstilles oftest ved at lade skindet fra blå druer gære med i vinen i nogle timer, og max op til et døgns tid. Denne proces giver den smukke lyserøde farve, som oftest kendetegner en rosé, og jo længere denne proces varer, jo mørkere bliver vinen. Når vinen har fået den ønskede farve, sives drueskallerne fra, og vinen får herefter lov til at gære færdig.

Den ultimative sommer vin

De fleste elsker et køligt glas rosé i sommervarmen – og rosé er derfor også det fortrukne valg til et enkelt glas om sommeren eller som velkomstdrink til arrangementer.

Rosé passer dog også til måltider og ikke kun til snacks, ost og frugt. En god balanceret rosé med en let sødme og klar friskhed kan løfte en stegt frisk (og især fed fisk, såsom laks) til nye højder. Desuden kan rosé gå godt sammen med de fleste sommersalater, grillet kylling, kalkun og skaldyrsretter.

Det er en sjældenhed, at man serverer rosé til krydrede hovedretter eller det store BBQ-bord, men det er faktisk muligt. Mange vil måske fortrække en velbalanceret og rund rødvin, som modspil til de mange smagskontraster en menu som denne giver, men en tør, mørk og lidt ældre rosé kan også sagtens fungere.

Rosé – nu også i drinks

Vin i drinks er måske ikke det mest oplagte valg, men visse drinks har godt af at blive toppet med en smule rosé. Det kan f.eks. være drinken Belinni med Brombær, som primært består af vodka, men som gerne skal toppes med en god rosé (gerne med bobler). Drinken er lækker, i det den er sød men samtidig har et friskt tvist. Det anbefales derfor ikke at benytte en al for tør rosé som supplement.

Et andet eksempel på en drink med rosé er Rosa Gimlet. Denne drink består af Gin, og har en mere bitter fremtoning end sød. I denne drink anbefales det, at bruge en mere tør end sød rosé, medmindre man skal kombinere ginens bitterhed med et modsvar, som gør den mere drikkevenlig for de sarte.

Husk at der naturligvis også er forskelle i forhold til Gin og Vodka, samt diverse producenter. Er du derfor i tvivl om hvilken Gin, som matcher hvilken Rosé, så kig ind forbi butikken. Vi står klar til at vejlede dig til det bedste valg.