Whisky
Viser 1–45 af 72 resultater
Whisky er i flere århundrede blevet produceret i Skotland og Irland, men bliver nu også produceret i andre dele af verden. Der findes for eksempel destillerier, som specialiserer sig i single malt i både Argentina, Australien, Østrig, Skotland og Israel m.fl.
I dag betragtes Single Malt Whisky som et premiereprodukt, men alligevel er det primært Blended Malt som oftest sælges.
Blended eller single malt?
Hos 2010 Vin & Velsmag har vi et bredt udvalg af whisky, som både rummer blended malt og single malt. Hvis du ikke har hjemme i whisky verden, så siger de begreber dig måske ikke meget, hvorfor vi vil give dig en kort forklaring på dem.
Blended whisky
Blended malt er en betegnelse, som består af blandingsprodukter. Det betyder, at man ikke kan vide præcis hvilke kornsorter, der er blevet benyttet i produktionen. Blended whisky kan også sagtens indeholde single malt whisky, men består altså ikke alene af dette. Blended whisky er primært produceret på grain, som består af hvede, majs, rug og havre.
En blended kan dog også består af aftapninger fra forskellige fade samt forskellige destillerier.
Single malt whisky
Single Malt Whisky er, til forskel for Blended, produceret udelukkende på byg. Smagen er varierende – ikke på grund af kornsorten, da denne er byg – men på baggrund af destilleriet og destilleringsprocessen. Single malt indeholder altså kun whisky fra ét destilleri. Det bør dog ikke forveksles med Single Cask Whisky, som er whisky fra ét aftapningsfad.
Whisky verdenen er derfor lige så omfattende som vin verdenen, og hver produktion er unik. De mest kendte former for whisky er de ovenstående, mens den tredje mest kendte whiskytype er Bourbon.
De amerikanske whiskydråber
De amerikanske whiskydråber er oftest kendt under betegnelsen Bourbon. Bourbon er opkaldt efter Bourbon County i Kentucky, USA, som blev berømt af deres whiskys høje kvalitetsniveau.
I dag er Bourbon ikke bare et navn, men en bestemt spiritus, som skal leve op til nogle generelle krav, for at gøre sig fortjent til dens betegnelse. Disse krav er bl.a. at den skal være amerikansk, og være fremstillet af 51% majs. Derudover skal den være lagret på nye amerikanske fade, som består af hvid eg, som forkulles på inder siden.
Modsat vin og andre former for whisky, skal en Bourbon ikke have en bestemt alder for at være moden. Der er generelt ingen minimumskrav for alderen på en Bourbon, med det forbehold, at en Straight Bourbon skal være lagret i 2 år.
Vores hylder
På vores hylder finder du både blended malt, single malt samt bourbon. Vi har dog alle vores favoritter, hvorfor vi ønsker at fremhæve nedenstående.
Single Malt Whisky – Glenfiddich 15 Years Old Destilleries Edition
Denne 15 år gamle single malt er en favorit på grund af dens smagssammensætning og dens beskedne pris. Du får en alsidig og cremet whisky, med smagsnoter af blomster, mørke frugter, peber, kanel og en sød men lang eftersmag. Den er endvidere skotsk, så det bliver ikke mere oprindeligt end en Glenfiddich.
Blended Malt Whisky – Suntory Whisky Toki
Denne blended malt er yderst diskret i prisen, men er alligevel et udsøgt eksemplar. Suntory Whisky Toki er japansk, og har en alkoholprocent på 43%, samt en rund, sød smag af citrusfrugter. Denne whisky er banebrydende, fordi den er tidsløs i sine smagsnoter, og samtidig er meget blid og mild.
Bourbon – Hudson Four Grain Bourbon Whiskey 35 cl
Denne bourbon er stærkt vanedannende, da den er den lettest drikkelige af Tuthilltowns whiskys. Den har en smag af karamel og vanilje, og er produceret af majs, rug, hvede og byg. Den er naturligvis lagret i små egefade for hurtig modning. Den har derfor ikke mange år på sig i produktion, men dens popularitet dør ikke lige hen. En god bourbon, som naturligvis er til at betale.
Kontakt os gerne for yderligere råd og vejledning.