Hjem / Shop / Spiritus / Cognac/Brandy
Der blev ikke fundet nogle varer, der matcher dit valg.

Brandy, Cognac, Armagnac… Kært barn har mange navne

Brandy er en populær type spiritus, som er kendt for sin rige og komplekse smag. Den produceres ved destillering af vin eller frugtmost og lagres normalt i egetræsfade i flere år for at udvikle sin karakteristiske smag.

Brandy findes i mange forskellige varianter, herunder cognac, armagnac, calvados og grappa. Disse varianter adskiller sig både i produktionsmetode, druetype og lagringsproces, hvilket resulterer i en bred vifte af smagsoplevelser.

Cognac er en af de mest kendte typer brandy og produceres i det sydvestlige Frankrig. Den fremstilles hovedsageligt af tre druesorter – Ugni Blanc, Folles Blanches og Colombard. Cognac lagres i mindst to år i egetræsfade og er kendt for sin komplekse aroma af frugt, krydderier og blomster.

I modsætning til vine, ser man sjældent årstal på cognacflaskerne. Dette skyldes, at cognac er blandet af forskellige typer af eau de vie, som kan stamme fra forskellige årgange.

Det vil derfor ikke give et retvisende billede af cognac’ens reelle alder.

Man bruger i stedet forskellige betegnelser, som angiver lagringstiden:

  • VS (very special): Lagret min. 3 år
  • S.O.P. (very special/superior old pale): Lagret min. 4,5 år
    Vieux (gammel): Lagret mellem 4,5 og 10 år
    Napoléon: Lagret min. 6 år
  • X.O.(extra old): Lagret min. 10 år
    Extra: Lagret min. 6 år – ofte meget længere tid
    Vielle Réserve: Lagret 10 år eller mere
  • Hors d’age (uden for alder): Lagret langt over 10 år

Bemærk, at der beregnes ud fra den yngste komponent i cognac’en.

Armagnac er en anden type brandy, der produceres i det sydvestlige Frankrig. Den adskiller sig fra cognac ved at blive destilleret kun en gang og lagres i egetræsfade i længere tid. Armagnac har en dybere og mere koncentreret smag end cognac med noter af tørret frugt, nødder og krydderier.

Calvados er en fransk æblebrandy, der fremstilles i Normandiet. Den er lavet af æblemost, der destilleres og lagres i egetræsfade i mindst to år. Calvados har en frugtagtig og let krydret smag med undertoner af æble og vanilje.

Grappa er en italiensk brandy, der produceres ved at destillere vinrester som drueskaller, frø og stilk. Den har en kraftig og lidt rå smag med noter af frugt, krydderier og urter.

Brandy kan nydes på mange forskellige måder – enten rent i et glas, som en ingrediens i cocktails eller som en del af madlavningen. Den er velegnet til at nyde som aperitif eller digestif og kan parres med forskellige typer af mad, fra ost til desserter.

Uanset hvilken type brandy du foretrækker, er der et stort udvalg at vælge imellem, og med sin komplekse smag og historie er brandy en spiritus, der er værd at udforske. Så næste gang du er ude at købe spiritus, så prøv en god flaske brandy – du vil ikke blive skuffet.