Blog

Hvad er rosé?

              Farve

Når der tales om rosé, så er farven oftest det første der ligges mærke til. Rosévine laves på et utal af forskellige blå druesorter, som bruges til at lave rødvine på. Farven kommer fra druens skal og opnås ved en kortere maceration end når der laves rødvin. Det betyder at drueskallerne ligger sammen med mosten i kortere tid,
hvilket giver et mindre udtræk af farvepigmenter i vinen.

Her kommer producentens stil og præferencer til udtryk, da der laves helt lyse, næsten gennemsigtige roséer,
som man ofte finder i Provence-roséer.
Og modsat så findes der også mørke, næsten helt røde roséer, der har haft en længere maceration med skallerne for at få en mørkere farve.

Sødme

Rosé er ikke bare rosé! De findes i mange forskelle stilarter og sødmegrader, der er med til at afgøre vinens karakter.

De helt tørre roséer er (oftest red.) meget lyse i farven og har en meget let og elegant smagsprofil med røde friske bær, som f.eks. ribs og tyttebær, samt et højt syreniveau der gør dem friske og læskende.

I den modsatte ende er de søde roséer, som (oftest red.) er mørkere i farven og som har en mere fyldig smagsprofil med mørkerøde og solmodne jordbær og hindbær mm., som man forbinder med en sødmefuld eftersmag. Her er der ofte også en smule restsukker tilbage i vinen, der er med til at forstærke den frugtige karakter.

Maden

Rosévin er dét mange forbinder med solskin på terrassen, i haven og på stranden sammen med venner og familie, men…

Faktisk er rosé undervurderet, når det kommer til mad, hvilket er en skam da der findes rigtig mange gode anvendelsesmuligheder for netop rosé.

Mange af de retter, hvor hvidvin er en passende ledsager kan rosé sagtens være et lige så godt match.

De tørre roséer går rigtig fint til fiskeretter med hvid fisk, samt skaldyr: østers, muslinger, rejer, jomfruhummer mm., da de både har syren og friskheden, som man normalt ville finde en f.eks. Chablis eller Sancerre.

De søde(re) roséer har en større fylde og en mere frugtig karakter og kan derfor trække nogle lidt tungere retter, så hvis du en dag serverer charcuterie eller antipasti med lækre patéer, pølser, oste og forskellige grøntsager, så er rosé med lidt restsødme et oplagt valg.

Vi har samlet et par fantastiske rosévine til sommeren herunder

Solarce Rosé 2021 99,00 kr På lager
1 fl. pr. stk. 99,00 kr
6 fl. pr. stk. 84,15 kr
Tilføj til kurv
Preciso Rosé Trevenezie IGP 2022 75,00 kr På lager
1 fl. pr. stk. 75,00 kr
6 fl. pr. stk. 63,75 kr
Tilføj til kurv
Domaine Des Forges D’Anjou Rosé 2021 69,00 kr På lager
Tilføj til kurv